Växjös framtid inom sport

Växjö Ravens är en basketförening här i Växjö som har flera hundra medlemmar i alla åldrar. Föreningen bildades 2013 när damlaget Växjö Queens slogs ihop med herrarna i Araby Tigers. Lagets hemmaplan är Teleborgshallen.

 

Växjö Ravens har både ett herrlag och ett damlag. Herrlaget spelar för tillfället i division två och i serien finns lag från tex Nässjö, Kalmar och Jönköping. Ravens ligger hittills tvåa men har vunnit flera år i rad. Laget har då gått till division 1-kval men har inte gått hela vägen ännu. Damlaget är också i division 2 och även de har vunnit flera gånger men inte lyckats kvala in till högre serien.

 

När jag gjorde det här reportaget passade jag på att intervjua Niclas Lindskog, tränare för Ravens u16-lag. Jag frågade honom om både klubbens verksamhet och allmänna saker om basket. Här kommer intervjun:

Hur länge har du hållt på med basket och i vilka klubbar har du spelat?

- Jag har hållit på med basket sedan 1999, då jag var 10 år gammal. Jag har spelat i KFUM Örebro, Eco Örebro, Kalmar Saints, Araby Tigers och Växjö Ravens.

 

Vad fick dig att börja med basket?

- Min pappa. Han var sportjournalist och skrev om basket, han tog med mig på många matcher när Örebros damlag var bäst i Sverige. Så jag var mycket och kollade på dem.

 

Tror du att basketen haft någon större påverkan på din uppväxt?

- I stort sett alla mina vänner kommer från basketen. Jag tror inte att jag skulle hamna på gatan men jag skulle antagligen hamnat framför datorn om jag inte tränade basket.

 

Vilken roll spelar du i Växjö Ravens?

- Jag är tränare för pojkar u16.

 

Vad tror du om klubbens framtid?

- Jag tror att klubben kommer fortsätta växa och om tio år har vi ett bra A-lag på både dam- och herrsidan. Som då spelar i superettan eller division ett.

 

Tycker du det är roligare att spela basket själv eller att coacha andra spelare?

- Att coacha.

 

Vad gillar du mest med att spela basket?

- Jag gillar att tävla. Man får kämpa och…. Om man går till ett gym går man bara för att lyfta eller hålla sig frisk. I basket kämpar du också och håller dig frisk men det är inte bara den anledningen. Det är roligt och utmanande.


Vad gillar du mest med att coacha?

- Jag gillar när spelare som man coachar hajar till. Liksom när man ser att polletten trillar ner eller att ljuset tänds, ‘’Ja liksom det är så här man ska göra’’, och så går det bättre än vad det gjort tidigare.

 

Finns det någon sak du gillar mest att se på om du ser en basketmatch? Det kan vara dunkar eller trepoängare eller vad som helst.

- Jag gillar att se när ett lag spelar osjälviskt och har roligt. När alla är involverade och bollen rör sig snabbt. Alla är engagerade i spelet liksom. Jag tycker det är roligt.

 

Vilken är din absoluta favorithighlight genom tiderna?

- Det är nog lite motsägelsefullt mot det jag sa precis, men det är när Tracy McGrady gjorde tretton poäng på 35 sekunder mot San Antonio Spurs.

 

Är alla välkomna till klubben ifall de vill börja spela?

- Vi försöker ta emot alla. Sen har vi det svårt att ha lag för alla. Speciellt äldre nybörjare har vi haft svårt för men nu har vi startat ett U20-lag för killar där äldre nybörjare kan vara med. Även veteranbasketen går att spela på där många är nybörjare. Vi har svårt att ta emot alla men vi försöker så gott vi kan utifrån våra förutsättningar med hallar och såna saker.

 

Vad är det pinsammaste du varit med om på planen?

- Efter en träning i Örebro. Jag låg och stretchade och hade tagit av mig skorna, så jag var bara i strumpor. Volleybolltjejerna som var lika gamla som jag och jag hade nyss lärt mig ta i ringen. Så när de kom in skulle jag typ impa på dem och sprang och skulle hänga i ringen. Och du vet, jag blev som i tecknade filmer när folk halkar på bananskal och blir hängande i luften, landade rakt på ryggen så att det kändes som att jag bröt svanskotan. Jag låg kvar och hade ont medan tjejerna stod och garvade.

 

Tack så mycket för intervjun.

- Tack själv.

Om man vill börja träna i Växjö Ravens kan man kolla på hemsidan efter vilket lag man kan träna med och på vilken tid. Hemsidan har ni här:

http://www.vaxjoravens.se/

 

Skribent: Danilo Crnic, 8d

Växjös nya stadshus

 

Det gamla kommunhuset var en väldigt dålig arbetsplats och man betalar mycket hyra medans om man försöker att renovera.Bara det gamla kommunhuset kunde ha gått upp till 400 miljoner kr och om man gör som man gör nu så blir hyra mindre och man får också en ny station.

Växjö växer också och stationen har varit för liten lång och man behöver en ny station.
Men de röda (vänsterpartiet, socialdemokraterna) står fortfarande hårt fast emot ett nytt stadshus.
De tycker att det gamla är bra som det är och fortsätter att säga emot all förslag.

 

På måndagen. 6/11 så ska ha de blågröna kommunen på en presskonferens svara på några frågor gällande växjös nya stadshus.

Men man bestämde inget nytt och man bestämde ett nytt möte den 21 november.

På mötet har det till sluts bestämt att man ska bygga stadshuset efter 34 av de 61 av rösterna efter en lång maratons debatt som varade i ca 4 tim 30 min.Sverigedemokraterna var frånvarande från mötet och var emot byggandet där de tycker att man ska lägga pengarna på något annat som kan vara viktigare och två stycken som var sjuka och en på tandläkaren. Ändå skulle sverigedemokraternas röst kunna hindrat stadshuset.    

 

Men stadshuset har fått mycket kritik från medborgare om att pengarna behövs till andra ställen som mer hus än att bygga ett stort glaskub mitt i stan som vem som helst kunde ha kastat sten på och byggnaden och omfattande skador skulle ha hänt.

Många tycker också att priset blir mycket högre än när man började att planera.

Priset i december 2016 var 392 miljoner men det höjdes till 585 men där man lägger till  mark- och byggherrekostnader.

Priset blev sen upp till 712 miljoner kr där jernhusen står för 42 miljoner och resten från kommunen.

 

Ett förslag var  att bygga de nya stadshuset på araby men det blev aldrig av för man har redan bestämt att bygga nytt på stationen.

 

Intervju av Lennart Adell Kind

Varför lägger Växjö kommun så mycket pengar på ett nytt stadshus när vi redan har ett? Därför det mesta är gammalt av kommunhuset  och det blir billigare att bygga nytt och man kan bygga nya lägenheter där det gamla kommunhuset är nu.

 

Vad är nackdelarna och fördelarna med att bygga ett nytt kommunhus istället för att renovera det förra stadshuset?

Risken kan vara att det kan blir problem om man bygger om och man vet inte vad man kan stöta på om man bygger nytt.

 

Stämmer det att priset tredubblades senn det första sätta?

Det är svårt att sätta precis första pris. Mycket ändrades sen början och priset blir alltid högre än vad man har först trott.

 

Vad tycker du personligen om det nya stadshuset och vad tycker du om utseende?

Jag är inte så förtjust av den. Jag tycker att den ser lite ut ut som ett växthus.

 

Nu när det är bestämt är det många som fortfarande är kritiska vad skulle du säga till de?

Att man måste också inte bara tänka på det dåliga och att växjö växer.

 

Hur mycket större eller mindre kommer den nya stationen att bli?

Den kommer att större än den gamla.Den gamla är konstigt byggt och liten med cafeer och affärer. Det ska bli lättare att komma till bussarna från tågen.

Det har varit en plan att göra om lokaltrafiken länge nu.

 

Om Lennart Adell Kind

Lennart är gruppledare för liberalerna och sitter i kommunstyrelsen.

Han flyttade till  växjö från nacka och har suttit i flera andra kommunhus.

Bor i sandsbro gift med tre barn.

 

Skribent: Vilgot 

Lavdin Berbatovci

Intervju med Fritidgården

Vi tänkte berätta om fagrabäckskolans fritidsgård och intervjuva en utav arbetarna där.

 

Fagrabäckskolans fritidsgård är en liten fritidsgård med ett pingisbord, ett biljardrum, 2 fotbollsspel, några bord och stolar och en kiosk. Fritidsgården är ett ställe där många elever umgås på sina raster. Av dom som jobbar i fritidsgården valde vi att intervjua Lavdin som jobbar där, han är en person som många elever ser upp till.

 

Lavdin Berbatovci är en 29 man, han jobbar i fagrabäckskolans fritidsgård, spelar fotboll och umgås med familj och vänner.  Vi började med att fråga lite om hans familj och varför han ville börja jobba som fritidsledare.

 

Han ville börja som fritidsledare för att ungdomar är roliga och ingen dag är lik den andra. Även hans fritidsledare Bertil (som han hade i skolan i ryd) bidrog till Lavdins nuvarande jobb.

 

Vi frågade om han redan som liten visste att han skulle bli fritidsledare och han svarade:  Inte riktigt. Jag visste att jag ville jobba med något där en dag inte är lik den andra. Jag ville bli polis, men jag ändrade mig för att det var för jobbigt. Samt att man får ta så mycket skit.

 

Så Lavdin utbildade sig till fritidsledare. Och så fort han hade pluggat klart så fick han jobb. Men det var inte som fritidsledare utan han började jobba med ensamkommande flyktingbarn.  Lavdin tycker att det är en bra skola med många bra elever. Han tycker att alla hans arbetskamrater är roliga och de är snälla.

Selma Dzafic

Intervjuv med vice ordförande i elevrådet

Fagrabäckskolan har ett elevråd och det de som är med i elevrådet gör är att organisera saker i skolan och ta upp frågor och åsikter från elever. Varför vi har ett elevråd är just för att det ska vara några som kan föra fram elevernas röst och fixa saker på skolan.

Vilka håller i elevrådet?
Det är både lärare och elever som håller i elevrådet, lärarna är Sandra Lönnroth och Selma Mahmutspahic och eleverna är ordförande Mohamad Adnan i 9c, vice ordförande Selma Dzafic i 8i, sekreterare Agnes Johansson i 8e och vice sekreterare Johanna Jonasson i 9d.

Jag har träffat Selma Dzafic som är vice ordförande i elevrådet och frågat henne några frågor.

Vad gör du i elevrådet?
Jag håller i elevrådet när Mohamad är sjuk eller borta och sen kommer jag bli ordförande i 9:an.

Varför ville du vara med i elevrådet?
Jag vill kunna göra en påverkan här på skolan och jag tror att jag vet vad de flesta vill och kan därför göra den påverkan.

Hur är det att vara vice ordförande?
Det känns bra för man kan ha lite extra kontroll så det blir bättre på skolan.

Vad brukar ni prata om?
Vi har alltid en dagordning, vi brukar prata om vad klasser tar upp, försöka lösa problem, prata om hur skolan kan bli bättre och arrangera olika saker som ska hända på skolan, tex turneringar.

Brukar det komma upp mycket frågor eller åsikter från de olika klasserna?
Det varierar om det är många eller inte men det är alltid viktiga frågor. Vi tänker att det är bättre med färre men viktiga frågor än många onödiga.

Hur gör ni för att svara på frågorna eller ta upp åsikterna?
Rektorn sitter alltid med på möten så han får informationen direkt, annars om det är lärarna som ska veta något tar Sandra och Selma upp det och  om det är något elever ska veta tar vi elever upp det på mentorstiderna.

Vad arbetar ni med i elevrådet just nu?
Just nu arbetar vi mycket med musikhjälpen, det är ett sätt att samla in pengar till olika ämnen och i år samlar man in pengar för att förhindra trafficking. Sen pratar vi ju också allmänt om andra frågor.

Varför har ni valt att arbeta med det?
Det är ett sätt att skänka pengar till något bra och få skolan att kunna samla in pengar till något viktigt på ett roligt sätt.

Har du något du vill ta upp med elevrådet kan du prata med någon av de personer som är med i elevrådet.

 

Skribent

Ida Möller